7.12.2009

bodyboarding

Bodyboard sporu hakkında bilgi

Bodyboarding bir çeşit dalga sörfüdür.1mt'lik board üzerinde dalgada kayılarak yapılan extreme spordur.
birçok su spruna müsait olan karadenizimizde dalga sörfüde yapılmaktadır.
Bodyboard : Ortalama 1 metre uzunluğundaki sörf tahtasına verilen addır. Sporcunun karın bölgesinden destek alarak sörf yapmasını sağlayacak anatomiye sahip bir çeşit boarddır.
Bodyboarding : Bir çeşit dalga sörfüdür. Bodyboard ve kısa palet yardımıyla board üzerinde tutunarak yada diz üzerine kalkılarak, kırılan dalga üzerinde kayılarak yapılan bir su sporudur.
Eğitim : Bodyboard yapmak için öncelikle iyi derecede yüzmeyi bilmek ve dalgalı denizde borda hakim olabilmek gereklidir. Bodyboarding az kurallı, basit ve eğlence amaçlı bir spordur, bu nedenle eğitimi çok kısa olacak ve ilgilenenler bodyboardingi çok kolay öğrenme fırsatı bulacaklardır. Bodyboardinge yeni başlayacak olan sporculara verilecek kısa eğitim ve tavsiyelerle sporcunun en kısa sürede bu sporu yapmasına olanak sağlanabilir.
Yaygın Olarak Yapılan Ülkeler: Avustralya, Yeni Zelanda, Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz, İsrail, Amerika’da özellikle California ve Los Angeles.
Bodyboarding – Akçakoca – Karadeniz : Sıklıkla Kuzey rüzgarlarının etkisinde kalan Batı Karadeniz ve bu bölgede yer alan Düzce ili sınırları içerisindeki Akçakoca ilçesinde bu rüzgarlara bağlı olarak bodyboarding sporunu yapmak için yeterli düzeyde dalgalar oluşmaktadır. Bu dalgalar gerek hız gerek yükseklik olarak okyanus sahillerine kıyasla daha düşük dereceli olmasına rağmen bodyboard ve bodysurf yapılması için yeterli düzeydedir. Yıllık fırtına takvimine bağlı olmadan tarafımızdan tutulan kayıtlarda 15 Temmuz ile 15 Eylül tarihleri arasında hem hava sıcaklığı hemde dalga durumu bakımından bu bölgenin bodyboarding yapmaya uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bodyboard yapmak için 20 – 30 metrelik bir kulvar ve 1 metrelik dalgalar yeterli olduğu için 15 Temmuz ve 15 Eylül tarihleri arasında haftanın en az 3 günü bu sporu bu bölgede yapmak mümkündür. Akçakoca dışında Karadenizde kıyısı olan yerlerde ve plajlarda bodyboard yapmaya uygun alanlar bulunabilir diyebiliriz. Yılın hemen her ayında dalgalı olan Karadenizde soğuğa karşı önlem olarak gerekli malzemeler temin edildiğinde belirtilen tarihler dışında da bodyboarding ve bodysurf yapmak mümkündür.

Malzemeler :
Bodyboard 100$ - 500$ arası
Palet 20 TL – 100 TL
Soğuk aylarda Bodyboarding veya Dalga Sörfü yapmak isteyenler için soğuğa karşı wetsuit150 TL – 600 TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder